Zenefórum

A blog zenékkel kapcsolatos témákat dolgoz fel. Hifi cuccokat hasonlít össze, együttesekről ír. Itt minden új és régi a témával kapcsolatos dologról olvashatsz!!!! 2010-től több új rovat is indul. Bár az oldal nem rég indult, de szeretném ha minél többen látogatnátok és hozzászólnátok a cikkekhez.

Címkék

Utolsó kommentek

RONALD "BON" SCOTT (1946-1980) - (AC/DC)

Chev Chelios 2010.01.13. 16:05

Ronald Belford Scott  1946. július 9-én született a skóciai Kirriemuirban. Szülei néhány évvel később kivándoroltak Ausztráliába ahol Scott nem igen találta a helyét. Ezt mondta: “Új iskolatársaim a szart is kiverték belőlem, amikor meghallották skót akcentusomat. Egy hetem volt arra, hogy megtanuljak úgy beszélni, mint ők, ha sértetlenül meg akartam úszni a dolgot.” Az ügy végül megoldódott, s az énekes élete végéig viselte a Bon gúnynevet, melyet akkoriban ragasztottak rá, skót származása miatt.

Édesannya noszogatására a kis Ronald megtanult különböző ütős hangszereken és skótdudán is játszani. Az utóbbit az AC/DC - It's a Long Way To The Top című számban meg is mutatta. Később húros és billentyűs hangszereket is kipróbált.Perthben pedig dobtudása miatt a legjobb ütősként tartották számon. Különleges tehetséggel bírt, kis próba után bármilyen hangszeren tudott játszani.

15 éves korában máris kicsapták az iskolából, majd rövid ideig a Fremantlei börtön vendégszeretetét élvezte, ezután pedig 9 hónapot húzott ée a Riverbanki nevelőintézetben, mivel hamis nevet adott meg egy alkalommal a rendőrségnek, megszökött a háziőrizetből, liliomtoprásban bűnösnek találták, majd ezt tetézte 12 gallon benzin ellopásával. Később megpróbálkozott még az Ausztrál hadsereggel, de antiszociális magatartása miatt itt sem maradhatott sokáig.

A Spectors nevű bandában kezdte a pályafutását, majd a 70-es években csatlakozott Ausztrália egyik legkeményebb rockbandájához a Fraternityhez. 1973-ban visszatért Ausztráliába egy U.K. turnét követően ahol a Fraternity feloszlott. Ekkor Scott elkezdett énekelni egy Mount Lofty Rangers nevű zenekarban, amelyet az ex-Fraternity zenészei alkottak. Bon egy súlyos motorbaleset miatt volt kénytelen otthagyni ezt a zenekarát is. Ezután alkalmi munkát vállalt. Ez a munka ismertette őt össze az AC/DC-t alapító gitáros testvérpárral, Malcolm és Angus Younggal. 1974 tavaszán az Adelaide-be érkező zenészeket sofőrként ő szállította a buli helyszínére. Angus így emlékszik vissza: “Amikor kiszállt az autóból, ezek voltak az első szavai: Bon vagyok. Aztán végignézett magán, és így szólt: Úristen, a feleségem bugyiját vettem fel”. Bon először dobosként akart beszállni a zenekarba, de erre éppen nem volt szükség. Énekes frontemberre viszont annál inkább, így erre a posztra is beajánlotta magát némi iszogatás közben. Angus és Malcolm jót nevetett ezen, de másnap, mikor meghallgatták egy próbafelvételen azonnal döntöttek: Bon Scott lesz az AC/DC új frontembere. Ami a feleségét illeti, Bon külön költözött Irene Thorntontól, de csak 1978-ban váltak el.A szakítás oka Bon szerint: “Egyszer megkérdezte a feleségem, hogy miért nem írok róla is egy dalt? Megszületett a She’s got balls (Megkapta a golyókat). Erre aztán elvált tőlem.” - Valójában Bon és Irene jó barátságban maradt, néhány hónappal az énekes halála előtt is találkoztak Melbourne-ben.

Bon Scott bekerült a bandába és az AC/DC a csúcsra tört. Akkora lendületet vettek, Bon olyan nagy inspiráló hatással volt a zenekarra, hogy még 1974-ben 10 nap alatt felvették az első lemezüket. 1975 február 17-én jelent meg Ausztráliában a High Voltage, amely azonnal siker lett az országban. Szinte napok alatt a slágerlisták élére került a Baby Please Don’t Go című dal. A dobos poszt is végre stabilizálódott, ekkor csatlakozott Phill Rudd a bandához, a basszgitárt pedig Mark Evans akasztotta a nyakába. Kijelentette, "a mi zenénk három dologról szól, a piáról, a szexről és a rock’n'rollról.

1980-ban azonban a kimerültség megáljt parancsolt. Úgy indult az egész, hogy a Highway To Hell turné kimeritette a zenekart, mint testileg mint szellemileg. Így nyilatkozott:“Tizenöt éve úton vagyok, és soha nem akartam megállni." Soha nem hagyott fel legfőbb szenvedélyeivel, az itallal és a bulikkal. De mivel egyre gyengébbnek érezte magát pszichologushoz akart fordulni alkohol problémájával.

1980. február 18-án a londoni Music Machine klubban teljesen kiütötte magát. Igazából máig nem lehet tudni mi történt akkor. Egyesek szerint túl sokat ivott aznap, mások szerint egyik barátja drogdíler volt és drogott adott be Bonnak. Bon élete során mindenféle szert kipróbált. Halálának oka máig nem tisztázódott.

1980 február 19. én döbbenetes hír került napvilágra, Bon Scott az AC/DC frontembere elhunyt. Meghalt egy ember, de ő nem akármilyen ember volt, sokak szerint BON SCOTT a ROCK"N"ROLL megtestesítője. Ausztráliában temették el. Sírja ma is rendezett, minden nap friss virág van rajta.

SÍRJÁHOZ MÉG A MAI NAPIG RENGETEG RAJONGÓ VÁNDOROL KI HOGY, FEJETHAJTSON A ROCK"N"ROLL NAGYJA ELÖTT.

 

Címkék: életrajz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneforum.blog.hu/api/trackback/id/tr601669661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása